lauantai 22. huhtikuuta 2017

Asuminen ja muita käytännön juttuja

Alle kuukausi paluulentoon Suomeen. Aika on kulunut humahtaen, ja erittäin paljon on ehtinyt tapahtumaan. Siispä on aika katsoa taaksepäin muutamiin onnistuneen vaihdon kannalta kriittisiin käytännön asioihin. Säästä ja muusta mukavasta myöhemmin lisää. Nyt kirjoittelen lähinnä asumisesta, vakuutuksista sekä rahasta. Kuten jo aiemmin mainitsin, vuokra-asunnon saaminen Reykjavíkista on hankalaa. Mikäli tavoittelee kohtuuhintaista asujaimistoa hyvällä sijainnilla, tuuri ja suhteet toimivat merkittävinä tekijöinä tässä prosessissa. Näistä seikoista johtuen olin jo henkisesti varautunut muuttamaan soluun. Kuitenkin kaverini ansiosta onnistuin saamaan yksiön.


Asuin koko vaihtoni ajan House of Spirits -majatalossa, jonka huoneita vuokrattiin opiskelijoille matkailusesongin ulkopuolella. Kellariasunnossani oli oma keittiöseinäke ja kylpyhuone. Pyykkikoneet sijaitsivat heti nurkan takana ovesta ulos astuttaessa. Vuokraan kuului pesukoneiden käyttö, sähkö, vesi ja netti sekä vuokranantajan hyvät ja avuliaat neuvot. Hinta oli paikalliseen tasoon nähden kohtuullinen, 792 euroa kuussa. Ennen saapumistani sovin vuokraisännän kanssa maksavani vuokran euroissa suojatakseni itseni valuuttariskiä vastaan. Monet ystävistäni maksavat lähes tulkoon saman suuruista vuokraa ”huonommista” asumuksista.

Yksiöni sijainti oli erittäin hyvä, ellei täydellinen. Keskustan pääkadulle alle viisi minuuttia, kouluun viisitoista minuuttia ja kauppaan kymmenen kävellen liikuttaessa. Myös lentokenttäkyyti jätti aivan oven viereen, mikä oli erinomaista ajatellen matkatavaroiden raahaamista ja kyläilemässä käyneitä ystäviäni. Toki asuminen kellarikerroksessa oli oma elämyksensä, sillä täällä ei kumma kyllä harrasteta Suomesta tuttuja kerrosikkunoita, joten kaikki äänet kantautuivat kadulta sisään. Maisema oli huikea, ohikulkijoiden jalkoja sekä edestakaisin ajavien autojen helmoja.

Ennen lähtöä suosittelen tutustumaan kohteeseen edes jollain tasolla. Vaikka itse tämän vaiheen jätin välistä, niin ei se ainakaan vielä ole suuremmin päässyt kostautumaan hyvin varautuneiden ystävieni ansiosta. Mukaan otettavia tavaroita voi miettiä jo hyvissä ajoin, jottei mikään kriittinen pääse unohtumaan matkasta. Itse unohdin ottaa tietokoneen hiiren, jota ilman olisin toki pärjännyt. Mutta helpottaakseni elämääni, hankin paikallisen elektroniikkaliikkeen alennusmyynnistä halvimman mahdollisen hiiren noin viiden euron hintaan. Pidän tuota hiirtä yhtenä parhaimmista ostoksistani täällä. Tämän lisäksi jouduin myöhemmin kadonneiden sukkien vuoksi hankkimaan pesupussin. 


Toinen erittäin tärkeä hoidettava asia on vakuutukset. Itselläni oli jo entuudestaan matkavakuutus, jota piti laajentaa vaihtoni pituuden vuoksi. Tämä investointi maksoi itsensä takaisin. Kannattaa myös hankkia eurooppalainen sairaanhoitokortti, vaikka pohjoismaalaisena täällä sitä ei välttämättä tarvitakaan. Useamman islantilaiseen terveydenhoitoon kohdistuneen tutustumiskerran jälkeen, voin todeta tuon kortin helpottavan asiointia huomattavasti. Kortin saat tilattua ilmaiseksi Kelan sivuilta tai puhelimitse. Ensimmäisen kortin voimassaolon umpeuduttua, lähettää Kela automaattisesti tilalle uuden.


Monetaarisiin asioihin liittyen kohtasin muutamia ongelmia. Lähes kaikkialla Islannissa voi maksaa pankki- ja luottokortilla. Tästä huolimatta käteistä on varmuuden vuoksi mukava omistaa. Molemmat korttini (Nordea ja S-Pankki) toimivat moitteettomasti maksuhetkellä sekä debit – että kreditmaksuissa (MasterCard). Kuitenkin jostain mysteeriksi jääneestä syystä en pystynyt koko aikana nostamaan käteistä automaateista. Onneksi suomalainen vaihtokaverini ja vanhempani nostivat minulle tarvittavan määrän käteistä.