maanantai 27. helmikuuta 2017

Gone with the wind and sunken into the snow

Viime viikonvaihteessa, ”vapaaviikon” päätteeksi, keli täällä vaihtui keväisestä vehreydestä lumeen. Tämä loma (vinnuvika = työviikko) ei ollut varsinaista lomaa, vaan se oli tarkoitettu itsenäiseen opiskeluun. Kaverini Suomesta ajoitti vierailunsa tänne erittäin hyvin, sillä kelit pari viikkoa sitten olivat ihanan suotuisat. Viime perjantaina erehdyin lähtemään kauppaan voimakkaasta tuulesta huolimatta. Alkuun ihmettelin, miksi olin ainoa jalankulkija, mutta pian huomasin syyn tälle. Normaalisti muutaman minuutin matkaan kului lähes puolisen tuntia. Tuuli pakotti kulkemaan reilussa etukenossa ja keskittymään jokaiseen askeleeseen. Paikoittaisten puuskien vuoksi jouduin pysähtymään ja tarttumaan kaiteeseen, etten olisi lähtenyt tuulen mukaan. Kaiken tämän sääelämyksen kruunasi pienet jääkiteet, jotka nipistelivät ihanasti kasvoilla. Myöhemmin katsoin paikalliselta sääsivustolta mittaushistoriaa, jonka perusteella puuskissa tuona aikana huippunopeus oli ollut huimasti päälle 20 m/s.

huvittavaa, sillä sateenvarjo täällä on täysin turha 


Viikonloppuna lauantain ja sunnuntain välisenä yönä saatiin tänne ennätysmäärä lunta. Tämä poikkeuksellinen lumisade pääsi otsikoihin. Oli huvittavaa tulla sunnuntaina aamuyöstä baarista kotiin kahlaten polvia myöten uudessa, höttöisessä lumessa. Kaiken kaikkiaan tuon yön aikana saatiin lunta puolisen metriä.


Kavereilta, uutisista ja omista huomioista hämmennyin lumen aiheuttamasta kaaoksesta. Ymmärrän toki, että täällä moinen sademäärä on poikkeuksellista, mutta itse olen tottunut siihen, että talvella tuollaisia asioita tapahtuu. Missään vaiheessa kaupunkialueella ei ollut mitenkään erityisen kylmä, ja reilu lumisade oli osuvasti ennustettu, joten sen ei olisi pitänyt olla kenellekään mikään yllätys. Ihmiset olivat kuulemma aamuyöstä olleet aivan hukassa väärinpukeutuneina ja sen vuoksi kylmissään. Ystäväni mukaan osa ihmisistä oli kuulemma itkenyt hysteerisesti ja vaellelleet päämäärättömästi kaduilla.


Tiestö Reykjavíkin ulkopuolella oli suljettu suuren lumimäärän vuoksi, ja ihmisiä kehotettiin välttämään tarpeetonta yksityisautoilua liikenneturvallisuuden nimissä. Useita lentoja oli myöhässä sekä muutamia lentoja myös peruttiin. Sunnuntaina sää oli täydellinen ulkoiluun. Tässä välissä saan kyllä olla kiitollinen Suomen valmiudesta lumisateeseen. Tiet oli aurattu välttävästi, mutta vähäisen liikenteen ansiosta autotiellä kävely onnistui hyvin.



Monet kavereistani olivat sunnuntaiaamuna ylivoimaisen uupuneita edellisyöstä. Onnistuin kuitenkin saamaan seuraa aurinkoisesta kevätpäivästä ulkona nauttimiseen. Ihanaa oli huomata, kuinka suurta iloa niin yksinkertainen asia kuin lumi herätti ystävissäni. Heille lumikinoksessa kahlaaminen oli täysin uusi kokemus. Hanki kimalteli kevätauringossa ja muistutti keleistä, jolloin Suomessa olisin lähtenyt hiihtämään. Nautimme tästä valoisasta kelistä teekupposen kera.